Jasper Westra

Eigenlijk teken ik al van jongs af aan. Op school en ook thuis. Mijn eerste buitenschetsje maakte ik als 10-jarige in de zomervakantie. Een waterpomp.

Verder tekende ik vele vechtscènes met postkoetsovervallen, cowboys en indianen.

Op de lagere school bij geschiedenisles las ik in het leerboek over de schilders uit de Gouden Eeuw (Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen). Ik droomde weg en wist: Later word ik ook schilder! Wat dit inhield of betekende en wat je er voor moest doen en laten? Geen flauw idee.

Vele jaren later herontdekte ik op de Pedagogische Academie reeds bij het maken van mijn eerste tekening daar m’n oude liefde. Tekenen werd één van mijn specialisatievakken voor het eindexamen. Het plan voor de toekomst: Veel tekenen en ook schilderen in de vrije tijd!

Echter het werkende leven vergt massa’s tijd en evenzoveel energie en tot realisatie van het goede voornemen kwam niet veel terecht. Maar bij het doorspitten van wat kleine krantenadvertenties viel mijn oog op een schildervakantie in Frankrijk en ik besloot tot deelname. Dit heb ik enkele jaren achtereenvolgens gedaan en ik leerde daar schilderen in olieverf en ervoer het genot om het landschap ‘en plein air’ creatief vast te leggen.

rsz_jasperwestra2.jpg-for-web-normal

 

 

rsz_jasperwestra4.jpg-for-web-normal

Voorjaar 1992 liep ik spontaan de Agnietenkapel binnen, waar de Goudse Streek haar jaarlijkse expositie hield. Ik werd aangesproken door 2 allercharmantste gastvrouwen, die vroegen of ik misschien ook zelf schilderde. Na bevestiging mijnerzijds en koffie met gebak toe ben ik korte tijd later lid van de Goudse Streek geworden en tot heden gebleven.

 

Ik houd ervan om me in verschillende technieken te uiten. Mijn voorkeur is schilderen in olieverf, daarnaast kleuren met oliekrijt en tekenen met potlood en grafiet.

Ik schilder/teken het liefst naar levend en/of 3 dimensionaal voorbeeld. Bij portet- of model wil ik de persoon in levende lijve voor mij zien. Bij landschap wil ik in het landschap zelf staan. Deze manier van werken inspireert mij totaal. Het gaat om het directe contact. Ook schets ik graag uit de fantasie. Elk thema is een uitdaging!

Mijn stijl is zowel figuratief als expressief, dwz naar de werkelijkheid, dus herkenbaar maar de eigen beleving is voelbaar. Ik geef de werkelijkheid een nieuwe vorm en kleur met extra nadruk op de karakteristieken. Verder schilder ik met de wat grovere streek van een brede kwast of paletmes.

 

 

rsz_jasperwestra5.jpg-for-web-normal
In de club maak ik mij nuttig in de redactiecommissie van ons clubblad ‘Streeknieuws’ en schrijf hier regelmatig artikelen in. Verder zit ik in de tentoonstellingscommissie. Ook geef ik workshops aan mijn medeclubleden op verzoek en tijdens clubbijeenkomsten help ik – als me dit gevraagd wordt – bij het vinden van oplossingen van teken- / schilderproblemen.

Lid zijn van ‘De Goudse Streek’ is gezellig, stimulerend en inspirerend!

 

 

rsz_jasperwestra6.jpg-for-web-normal

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial