Lessen en workshops

In 2016 heeft de Goudse Streek meer dan 35 lessen en workshops in het atelier georganiseerd, waarvan 16 met begeleiding van onze vaste docenten. Op het ogenblik heeft de vereniging een drietal vaste docenten. Dit zijn academisch opgeleide tekendocenten en beeldend kunstenaars met ervaring in het geven van lessen en workshops. Onze huidige docenten zijn:

Gerrit van der Beek

Gerrit van der Beek is onze vaste docent die het langst is verbonden aan de Goudse Streek. Gerrit woont in den Haag. De club kwam in contact met hem toen hij docent was aan het Coornhert gymnasium in Gouda. Hij verzorgt in de regel meerdere keren per jaar een serie van drie lessen, gevolgd door een afsluitende workshop op een zaterdag. Meestal gaat het om een aantal portret- en modelsessies waarin gewerkt wordt met korte standen, gevolgd door een lange workshop waarin dan een volledig schilderij wordt gemaakt in acryl- of olieverf. 

Josefien Versteeg

Josefien Versteeg is al vele jaren een vaste docent bij de Goudse Streek. Ze woont in Haastrecht, waar ze een eigen bedrijf heeft onder de naam Joos-illustraties. Ze maakt illustraties voor magazines, stichtingen2013-12-07 10.22.50, beter, Workshop Josefien, uitgeverijen, bedrijven en particulieren en geeft cursussen en groepslessen op het gebied van schilderen met acrylverf. Haar internetsite is: www.joos-illustraties.nl

Josefien is in januari 2000 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam, afstudeerrichting illustratie. Sinds die tijd heeft ze zelfstandig gewerkt.

Ook Josefien geeft bij de Goudse Streek doorgaans twee series van drie sessies, in voor- en najaar. Daarbij gaat haar aandacht vooral uit naar experimenteren met acrylverf, vaak in combinatie met speciale materialen.

Cees Vegh

Sinds 2013IMG_1500, Workshop Cees Vegh behoort de Alphense beeldend kunstenaar Cees Vegh tot de vaste docenten van de Goudse Streek. Cees is sinds 2010 professioneel beeldend kunstenaar. Hij vindt de inspiratie voor zijn eigen werk in het Nederlandse landschap van de wadden, de kust en de polders. Zowel in zijn figuratieve als abstracte werk zijn rust, ruimte en verstilling een centraal thema. Hij omschrijft en ziet zijn werk als a response to noise.

Cees woont in Alphen aan den Rijn, maar heeft veel werkzaamheden (schilderlessen, workshops, exposities) in en rondom Gouda. Zijn Internetsite: www.ceesvegh.nl.

In de workshops die Cees Vegh tot dusver voor de Goudse Streek heeft gehouden is de focus gericht geweest op landschap en is gewerkt met acrylverf. In het najaar van 2014 waren de thema’s bijvoorbeeld ‘Landschap in herfstkleuren’ en ‘Expressief schilderen’

 

CIMG0003

Losse docentensessies

Contacten die de vereniging of leden van de vereniging hebben met beeldend kunstenaars en kunstkenners leiden soms tot speciale schildersessies, workshops of lezingen. Zo hebben we in de afgelopen jaren bijeenkomsten georganiseerd met de Goudse beeldend kunstenaar Carina Mathot, de aquarellist Margo van Vegchel uit Groesbeek, de kunstenaars Hans Meijer (chinese schilderkunst), Antoinette Micke (zijdeschilderen), Sonja Hopmans (spontaan abstract) , Carla de Korte en Roos van der Meijden (stofuitdrukkingen),  Ook geeft de Goudse kunsthistoricus Pim Brinkman elk jaar een lezing over een kunsthistorisch onderwerp.

 

Workshop Carina Mathot

Workshop expressionisme onder leiding van Carina Mathot

 

Kennis delen binnen de vereniging

Leden van de vereniging met een specifieke kennis die dit willen delen met hun collega’s geven lessen en/of workshops. Zo worden er door een aantal leden van de vereniging workshops en lessen gegeven met de volgende onderwerpen: beginners- en gevorderden olieverfschilderen en aquarelleren, zijdeschilderen, passe-partout snijden, baklijst maken, perspectief, compositie, stippeltechniek, enz.

 

Vrije workshops

Buiten de hiervoor genoemde begeleide sessies worden regelmatig gezamenlijke thema’s zonder dat een docent aanwezig is aangeboden. Dat zijn bijeenkomsten waarin zelfstandig aan een zelfde onderwerp wordt gewerkt en waarbij de leden elkaar ondersteunen. Zo is er elke derde donderdag van de maand een model aanwezig zodat gezamenlijk het portret- en model tekenen en schilderen kan worden beoefend aan de hand van een “live” model. Ook worden er gezamenlijke workshops met bijvoorbeeld een voor- en najaarsboeket en stillevens gehouden.

 

Buiten schilderen

In het voorjaar en de zomerperiode (mei, juni, juli) worden er bij goed weer een aantal buiten schildersessies in Gouda of de nabije omgeving georganiseerd.

Teken- & Schildersclub 'De Goudse Streek'

Design and Developed By Creativexpo Technologies