Lessen en workshops

Lessen en workshops

Het afgelopen jaar heeft de Goudse Streek een groot aantal lessen en workshops in het atelier georganiseerd, waarvan vele met begeleiding van onze vaste docenten. Op het ogenblik heeft de vereniging een aantal vaste docenten. Dit zijn academisch opgeleide tekendocenten en beeldend kunstenaars met ervaring in het geven van lessen en workshops. Onze huidige docenten zijn:

Gerrit van der Beek is onze vaste docent die het langst is verbonden aan de Goudse Streek. Gerrit woont in Den Haag. De club kwam in contact met hem toen hij docent was aan het Coornhert gymnasium in Gouda. Hij verzorgt in de regel meerdere keren per jaar een serie van drie lessen, gevolgd door een afsluitende workshop op een zaterdag. Meestal gaat het om een aantal portret- en modelsessies waarin gewerkt wordt met korte standen, gevolgd door een lange workshop waarin dan een volledig schilderij wordt gemaakt in acryl- of olieverf.

Vorig jaar kwam kunstenaar Cor Fafiani enkele workshops met olieverf verzorgen; wij hebben hem naar aanleiding daarvan uitgenodigd om in 2020 weer olieverflessen te geven aan de leden van onze club.
Cor Fafiani heeft de kunstacademie in Den Haag gevolgd en woont in Schoonhoven. Hij maakt ook keramieken beelden en werkt de laatste tijd veel met acryl. Hij exposeert in binnen- en buitenland. Cor Fafiani maakt mysterieuze, multi-zintuiglijke, perfecte en bijna metafysische kunstwerken. Hij speelt met verschillende materialen en kleuren. Zijn kunst is nooit puur esthetisch, maar een code waarmee hij zijn ideeën kan uiten. Hij voelt zich kunstenaar en filosoof, en gist naar het binnenste van het menselijke wezen, zegt hij. Hij reikt naar onze ontologische kern. Desondanks krijgt de toekijker geen antwoorden of referentiepunten. Het enige wat hem blijft is de twijfel, het onopgeloste probleem van het bestaan. Dat gat kan alleen gevuld worden door kunst, en dat is de enige zekerheid die Cor Fafiani uitspreekt in zijn werk.  www.corfafiani.nl

 

Ineke Mahieu gaf in 2019 enkele schilderworkshops: ‘schilderen als Turner‘ en ‘Monet, tuinen van verbeelding’, waarop druk ingetekend werd door onze leden. Ook in 2020 zal Ineke Mahieu een of meerdere schilderworkshops gaan verzorgen. Ineke Mahieu (1959) woont en werkt in Den Haag.
Ze werkt in de traditie van de schilders van de Haagse School. Net als deze impressionisten werkt Ineke graag op locatie. Hollands landschap: kust, duinen, polders en wadden zijn dan ook onderwerpen die regelmatig terugkeren in haar werk. Daarnaast schildert ze stillevens en portretten. ‘Schilderen in de open lucht is steeds opnieuw een uitdaging. Elke keer als ik mijn ezel ergens buiten heb opgezet, vraag ik mezelf af wat op dat moment de essentie en de sfeer van het landschap is. De schoonheid en mijn fascinatie daarvoor, dat wil ik overbrengen op mijn doek.’
In een tijd dat de kunst zich vooral conceptueel en abstract uitdrukte, heeft zij altijd de figuratie centraal gesteld.
‘Ik werk uitsluitend figuratief. Maar het is niet voldoende om te schilderen wat je ziet. Je moet ook schilderen wat je voelt.’ <https://www.inekemahieu.com/>

 

 

Josefien Versteeg is al vele jaren een vaste docent bij de Goudse Streek. Ze woont in Haastrecht, waar ze een eigen bedrijf heeft onder de naam Joos-illustraties. Ze maakt illustraties voor magazines, stichtingen, uitgeverijen, bedrijven en particulieren en geeft cursussen en groepslessen op het gebied van schilderen met acrylverf. Haar internetsite is: www.joos-illustraties.nl. Josefien is in januari 2000 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam, afstudeerrichting illustratie. Sinds die tijd heeft ze zelfstandig gewerkt.
Ook Josefien geeft bij de Goudse Streek doorgaans twee series van drie sessies, in voor- en najaar. Daarbij gaat haar aandacht vooral uit naar experimenteren met acrylverf, vaak in combinatie met speciale materialen.

Jarenlang was kunstenaar Cees Vegh onze vaste en geliefde docent. Onze leden hebben veel opgestoken van zijn interessante schilderworkshops. Door verhuizing hebben wij helaas afscheid van hem moeten nemen. https://www.ceesvegh.nl/

 

Losse docentensessies

Contacten die de vereniging of leden van de vereniging hebben met beeldend kunstenaars en kunstkenners leiden soms tot speciale schildersessies, workshops of lezingen. Zo hebben we in de afgelopen jaren bijeenkomsten georganiseerd met de Goudse beeldend kunstenaar Carina Mathot, de aquarellist Margo van Vegchel uit Groesbeek, de kunstenaars Hans Meijer (Chinese schilderkunst), Antoinette Micke (zijdeschilderen), Sonja Hopmans (spontaan abstract), Carla de Korte en Roos van der Meijden (stofuitdrukkingen).
Met een bepaalde regelmaat geven leden van De Goudse Streek workshops aan medeleden, zoals Hilde Laan (aquarel), Hilde Laan en Joke Duits (schilderen op een zijden sjaal), Teuneke Beusink (dirty painting), Annie Gérard (schilderen met pastel), Koos Los (pigmenten),  Gerard van Schaik (passepartout snijden), Marianne de Jong (schilderen als aboriginals), Marga den Hertog (kerstballen beschilderen) en Maria Flach (miniaturen van Jeroen Bosch schilderen).
Ook geeft de Goudse kunsthistoricus Pim Brinkman elk jaar een lezing over een kunsthistorisch onderwerp.

Vrije workshops

Buiten de hiervoor genoemde begeleide sessies worden regelmatig gezamenlijke thema’s zonder dat een docent aanwezig is aangeboden. Dat zijn bijeenkomsten waarin zelfstandig aan een zelfde onderwerp wordt gewerkt en waarbij de leden elkaar ondersteunen. Zo is er elke derde donderdag van de maand een model aanwezig zodat gezamenlijk het portret- en model tekenen en schilderen kan worden beoefend aan de hand van een “live” model. Ook worden er gezamenlijke workshops met bijvoorbeeld een voor- en najaarsboeket en stillevens gehouden.

Buiten schilderen

In het voorjaar en de zomerperiode (mei, juni, juli, augustus) worden er bij goed weer een aantal buiten schildersessies in Gouda of de nabije omgeving georganiseerd.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial