Jasper Westra

JASPER WESTRA

Auteur: Jasper Westra

Titel: 1. stad

: 2. hoofd

: 3. figuur

Techniek  : figuratieve abstracties in kleurpotlood

Afmetingen :  A3

Dit soort werken ontstaan spontaan. Ik zet of trek willekeurige,  lichte (potlood)lijnen (eventueel geïnspireerd door muziek) ritmisch op papier. Dit gaat vrij snel in een kwartiertje. Ik kijk dan of er bepaalde specifieke vormen, die mij inspireren, inzitten. Die benadruk ik met een zachter potlood. Dit kan heel verrassend  uitpakken. Je begint met een willekeurig figuurtje op je blad en ondertussen kijk je naar een andere plek om iets vergelijkbaars  te doen. Dit vergt veel tijd voor de te nemen beslissingen. Tot slot is het de bedoeling de lege overblijvende ruimten in het zelfde patroon op te vullen. Het werk moet zo een eenheid worden qua lijnvoering en kleur.

Soortgelijke werken heb ik al veelvuldig gemaakt en met passe-partout voor enkele exposities ingelijst. Deze tekeningen zijn zeker ook expositiewaardig. Misschien doe ik ze later in een wissellijst? Ik wacht nog even om dit  nu al te doen. Mijn gereedstaande voorraad is groot.

Verbeterpunten zijn er altijd. Zoals je concentratie tijdens het creatieve proces vasthouden en de rust in het hoofd. De vlakken naar verhouding regelmatig aanbrengen. Een werk als dit is deels afhankelijk van het toeval en deels het inzicht om hiermee je creatieve voordeel mee te doen. Toeval en inspiratie, beiden moeten de ruimte krijgen. Hierdoor wordt het eindresultaat ook voor de maker verrassend.

In het verleden heb ik ook al dit soort werken gemaakt, waarbij ik in zwart-wit (o.i.) of in kleur met ecoline en met geslepen luciferhoutjes (af en toe bijsnijden)werk. Duur per tekening 6 à 7 avonden. Verder teken ik graag naar levend voorbeeld (niet naar foto) en ik schilder het liefst buiten ‘en plein air’ (in de open lucht) in olieverf. Ook levende modellen hebben mijn aandacht en voorkeur. Het liefst schilder ik die in olie. Een lekkere (smeer) boel.

De belangrijkste tips voor schilders die een werk als dit willen maken, is: Denk niet te veel na! Laat het creatief proces zijn gang gaan. Kijk wat spontaan op je papier/doek verschijnt. Speel hiermee. Alleen nadenken over compositie en het gebruikte thema.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial