Gerard van Schaick

Gerard van Schaick

Auteur     :       Gerard van Schaick

Titel         :       Portugees dorpsplein

Techniek :      olieverf op doek

Afmeting :       60 x 50 cm 3D

Dit werk is naar een foto, die ik heb gemaakt op een pleintje in het Portugese plaatsje Campo Maior. We maakten in de vroege zomer van 2007 een tocht met ons caravannetje door noord Spanje en Portugal. Einddoel was eigenlijk de Sierra Estrela, de hoogste bergrug van Portugal. Het weer was op de heenweg echter zo slecht, dat we via de provincie Alentejo in de Algarve terecht kwamen. Alentejo is een interessant gebied met schilderachtige plaatsjes zoals Campo Maior. En daar liepen we tegen dit stille pleintje aan.

Ik pak eigenlijk alles aan en ik vind alles leuk om te doen. Dit keer ben ik in olieverf begonnen, maar wel op basis van een onderschildering in acryl. Ik heb dat niet veel gedaan, maar ontdek nu dat dit heel lekker is. Acryl leent zich er voor om een idee uit te werken, snel een schets neer te zetten en zaken als verhouding en perspectief vast te leggen. En vooral, wat mij erg bevalt, je hoeft nog niet zo precies te zijn. Ook vind ik aquarelleren erg leuk, omdat dat uitdagend en snel is. Ik werk tot dusver het meest in acryl.

Het werk is, als ik dit schrijf, nog niet af en ik heb nog niet zo veel zicht op verbeterpunten. Eén ding weet ik wel: ik moet de volgende keer meer tijd in de voorbereiding steken, bijvoorbeeld door eerst een schets te maken op papier. Dan krijg je beter zicht op de compositie en je kunt perspectieffouten voorkomen. Ik zou tijdens het werk meer ‘proeflapjes’ met kleurmengsels kunnen maken.

Bij olieverf op doek past geen passe-partout. Ik werk nu op 3D doek, maar er komt wellicht toch een lijst om. Waarschijnlijk een zelf gefabriceerde baklijst.

Ik ben begonnen met het zoeken van een beeld. Ik heb een map met door mij op vakanties gemaakte foto’s die ik interessant vind om te bewaren als voorbeeld voor een schilderij. Vervolgens heb ik een doek geprepareerd met kleurgemengd Gesso. Daarop heb ik in acryl de afbeelding dun en schetsmatig geschilderd. En tenslotte ga ik daar in de olielaag twee of drie keer overheen. Al met al heb ik er tot dusver in totaal zo’n 6 avonden, zeg maar 12 uur aan gewerkt.

De tips heb ik eigenlijk hiervoor al gegeven. Eén voeg ik er nog aan toe. Neem, als je met olieverf werkt, lange schildersessies. Zo’n twee uur op het atelier, zoals ik doe, is eigenlijk te kort. Bovendien leent olieverf zich er juist voor om langzaam en ontspannen te werken. Het droogt niet onder je handen en je kunt eens een paar passen naar achter doen of een stoel pakken.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial